Turulmadaras emlékmű

2002.október 26-án avatták fel újra Felső-Lemhényben a közel félévszázados, az 1848-49-es szabadságharc, valamint a két világháború áldozatai emlékére készült alkotást. Ezúttal egy régebbi elgondolást is sikerült megvalósítani, a rekonstruált emlékmüre egy ősi magyar szimbólum, egy bronz turulmadár került. A szoboravatón az ünneplő helybéliek mellett magyarországi vendégek is részt vettek: Berencsi Attila, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetség elnöke, dr. Vargha József ezredes, a Társadalmi Kapcsolatok Főosztályáról, Tóth Zsigmond ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Országos Szövetségének részéről, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendőrfőkapitánya. 

A hatalmas szobrot Berencsi Attila leplezte le, a ő támogatásának köszönhetően sikerült elkészíteni az emlékművet. „Ez egy jel, mely emlékeztet, figyelmeztet arra, hogy álljunk meg a rohanó életünkben és tekintsünk vissza, gondoljuk át elődeink és önmagunk tetteit” – mondotta. „Köszönet az első gondolat, ami eszembe jut, köszönet azoknak, akkik kitartottak egykor és most is, akik időt, pénzt nem mérlegeltek, amikor ennek a szobornak a felállításán törekedtek, köszönet az alkotóknak, a vállalkozóknak és a hatóságoknak is, hogy ez e jelkép, amelyről mindannyian tudjuk, hogy mit jelent, itt állhat. „Dr. Vargha József ezredes Tóth Gyula és Hosszú Zoltán lemhényi lakosoknak mondott köszönetet kitartó minkájukért. „Legnagyobb örömöm, ha ez a turulmadár elnyeri a falu lakóinak tetszését, hiszen ők látják majd minden nap.

Ha jó szívvel néznek majd rá, akkor miránk is jó szívvel emlékeznek” – fogalmazott az ezredes. Virág László akkori plébános és Takács Tamás magyarországi református lelkész közösen áldották meg az emlékművet. A lemhényi pedagógusok énekkarának fellépése és a szavalatok után koszorúzás következett. Az ünnepély a magyar és a székely himnusz közös éneklésével ért véget.turul.jpg