Get Adobe Flash player

Borszék Románia egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, erdős hegyektõl övezett széles völgyben fekszik, 900 méterrel a tengerszint fölött, a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

BORSZEK -HARGITA MEGYE.jpgBORSZEK - HARGITA MEGYE_1.jpgBORSZEK - HARGITA MEGYE_2.jpgBORSZEK - HARGITA MEGYE_3.jpgBORSZEK - HARGITA MEGYE_4.jpgBORSZEK - HARGITA MEGYE_5.jpg

A településre a Borszék – Maroshévíz útvonalon ritka szépségű környezetben vezet a kígyózó út, maradandó látványba részesítve az utazót. A lenyűgöző látvány élményét a kristálytiszta hegyi levegő emeli. A legutóbbi szakmérések bizonyítják, hogy Románia összes települése közül Borszék levegője a legtisztább. Borszék nemzetközi hírnevét ásványvizeinek köszönheti. A világkiállításokon sorozatosan oklevéllel és érmekkel elismert gyógyvizeket még Ferenc József császár nevezte a „borvizek királynőjének”.

Az elismerések sorozata nem kopott meg azóta sem, a borszéki ásványvíz, mint a világ legfinomabb ásványvize 2004-ben az amerikai üdülőparadicsomban, Berkeley Springsben az ivóvizek világbajnokságán aranyérmet nyert. Az első fürdők és nyaralók 1725-ben kezdtek épülni, az üdülőhelyet pedig tulajdonképpen két bécsi vállalkozó tette híressé, Güntner és Zimmenthausen, az utóbbi 1805-ben Borszékre költözött és bérbe vette a területet. Gróf Lázár László segítségével a vendégek számára házakat építtettek.

Ugyanakkor vegyelemezést kértek a források vizéről, elindult a szervezett borvíz-kereskedelem. A két világháború között építették fel, a település arculatát meghatározó gyönyörű csipkemintás favillákat. A látványos fellendülés elismeréseként 1937-ben, Borszéken rendezték meg a Nemzetközi Balneológiai Kongresszust. A medence és környéke nagyon vonzó a hideg évszakban is, amikor átlagban egy-másfél méter vastag hóréteg borítja a környező hegyeket. Elsősorban a téli sportok szerelmeseinek ajánlják a terepet: a sízésre, snowboardozásra alkalmas hó nagyjából decembertől áprilisig tart. A városka fő célkitűzése, hogy a vendégfogadás szintje a legmagasabb európai elvárásokat is elérje, ezért a városi tanács komoly kedvezményeket biztosít a beruházóknak, lehetőséget nyitottak villa- és területvásárlásra is.


A turizmus felélénkülésével Borszék újjászületne, az előzetes fejlesztési tervek már elkészültek. Ez a patinás hangulatú és fejlődni vágyó városka számít a turisták érdeklődésére, a vendégeket méltán mindig a nekik kijáró tisztelettel és szeretettel fogadják.